poze gagyi botond splinter

Gagyi Botond - Splinter

Cluj , Cluj-Napoca. Marţi 28 Martie 2017 19:00 - Duminică 9 Aprilie 2017
Galeria Casa Matei

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Picturile lui Gagyi Botond, deși par imagini suprareale, nu reprezintă o lume de vis, ci sunt construite din elemente foarte cotidiene. Artistul face parte din generația tânără care se inspiră dintr-o lume determinată de internet, social media. Detaliile din viața cotidiană, găsite în mod random (încărcate de un alt user) reprezintă punctul de pornire. Scoase din contextul original, filtrate prin memoria vizuală și experiențele artistului, ele devin o altă imagine, o realitate specifică, artificială.

Acest pelerinaj din imagine în imagine l-a condus pe Gagyi Botond la găsirea limbajului său vizual personal. Caracterul de colaj al lucrărilor sale se datorează tocmai acestui fapt: juxtapunerea ironică, de multe ori în mod paradoxal, a elementelor extrase, decontextualizate, plasarea lor într-un spațiu deconstruit, fără noțiune de timp. Deși creează un context nou, o realitate artificială, aspectul lor fragmentat rămâne constant.
Picturile sale reprezintă instantanee, „snaphot”-uri ale unei explozii inovative și bogate – atât în privința formării suprafeței, cât și din punct de vedere cromatic – în care artistul introduce elemente fine, de multe ori abia perceptibile, ale figurativității, destinate ca puncte de reper pentru public. Această lume fragmentată, care totuși devine un întreg nou, oferă privitorului o senzație vizuală persistentă: nuanțele colorate de gri, contrapunctate de tonuri vibrante, de multe ori aproape neon, parcă rămân arse pe retina noastră.
În arta lui Gagyi Botond privitorul are o senzație de ambiguitate din mai multe motive: asocierea curajoasă a elementelor juxtapuse sub formă de colaj, spațiile deconstruite care se lărgesc și se îngustează, și chiar mai accentuat, imaginile care folosesc iluminarea artificială și naturală deopotrivă. Picturile sale, în complexitatea lor vizuală, fiind bogate în detalii tehnice și cromatice, ne îndeamnă la meditare, contemplare, și chiar dacă nu le înțelegem în totalitate vom putea construi propria poveste bazată pe fantezia și experiența noastră. Tocmai din acest motiv compozițiile fără narativitate, care fac posibile interpretări subiective, sunt întotdeauna în stare să spună ceva nou privitorului.

Portik Blénessy Ágota

Mai multe detalii: http://www.uad.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 597
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 2134 zile, 27 Mar. 2017

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 735

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert extraordinar original enigma voices

Concert extraordinar ORIGINAL ENIGMA VOICES

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 17 Iunie 2023
concert queen rock opera tribute

Concert QUEEN ROCK OPERA TRIBUTE

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 9 Martie 2023
crazy for you editia a iv a

Crazy for you editia a IV-a

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 4 Februarie 2023
  • Ai ceva de zis?

    .