poze greutati inerte ciprian muresan

Greutăţi inerte – Ciprian Mureşan

Cluj , Cluj-Napoca. Miercuri 14 Noiembrie 2012 18:00 - Duminică 13 Ianuarie 2013
Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Ciprian Mureşan este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români în spaţiul internaţional, cu participări în expoziţii la Bienala de la Veneţia, MOMA San Francisco, Tate Modern Londra, Műcsarnok Budapesta, Bienala tinerilor artişti de la Moscova, Paris, Milano etc.

Proiectul, special realizat de Ciprian Mureşan pentru prima sa expoziţie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, propune într-o manieră conceptuală noi modalităţi de relaţionare cu o colecţie muzeală (colecţia de sculpură). Conţinând piese din diverse perioade ale istoriei artei româneşti, această expoziţie vorbeşte despre relativitatea valorilor, fragilitatea convingerilor şi poziţionarea noilor generaţii de artişti în raport cu teme şi abordări artistice consacrate.

Aparent, selecţia sculpturilor s-a făcut nu pe baze estetice sau tematice, ci din raţiuni ce ţin mai degrabă de legile fizicii, greutatea lor fiind necesară pentru a presa o serie de gravuri realizate de Ciprian Mureşan. Acestea descriu transformarea unui monument sculptural „belicos” într-unul „civil”, fiind inspirate de un fragment din povestea Funcţionarul invizibil, de Ilf şi Petrov. Alegerea artistului de a refuza accesul publicului la lucrările proprii, lucrări care stau la uscat sub presiunea unei părţi din colecţia de sculptură a muzeului, deschide publicului multiple interpretări contradictorii. O fi vorba oare de umilinţa şi recunoaşterea propriei neputinţe sau a lipsei de importanţă în faţa colecţiei construite în ani de zile, de conştientizarea fragilităţii propriilor producţii artistice sub presiunea „Istoriei artei”, ori de ignorarea funcţiei lor artistice şi folosirea altor calităţi, cele fizice, în detrimentul conţinutului lor cultural?

O altă intervenţie propusă de artist, sub acelaşi semn al relativizării şi interogării canoanelor tradiţionale, se va realiza prin introducerea unor cărţi între sculpturile şi soclurile lor din expoziţia permanentă a muzeului.

Una din secţiunile expoziţiei va fi dedicată prezentării unor producţii video realizate de Ciprian Mureşan în perioada 2006-2011, unele urmând a fi proiectate în premieră la Cluj-Napoca. Expoziţia va avea o continuare la Galeria Wilkinson din Londra unde gravurile, ascunse acum privirii, vor fi expuse.

Proiectul face parte din programul „Parti pris”, în cadrul căruia personalităţi ale lumii culturale sunt invitate să propună expoziţii cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, componenta critică şi cea de cercetare a acestui program fiind una esenţială.

Mai multe detalii: http://www.macluj.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1452
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 2762 zile, 12 Nov. 2012

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 716

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
david garrett

David Garrett

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 23 Octombrie 2020
baricada folk

Baricada Folk

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 1 Ianuarie 2021
vacanta in delta dunarii 2020

Vacanta in Delta Dunarii 2020

Cluj, Cluj-Napoca. 20 Iun 2020 - 26 Iun 2020
vacanta israel septembrie 2020

Vacanta Israel septembrie 2020

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Sep 2020 - 22 Sep 2020
  • Ai ceva de zis?

    .