poze materie si destin lucrari de nagy istvan cu un comentariu de lucian blaga

Materie şi destin. Lucrări de Nagy István, cu un comentariu de Lucian Blaga

Cluj , Cluj-Napoca. Duminică 14 August 2011 16:00 - Miercuri 31 August 2011
Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Cu studii de artă la Cluj, Budapesta, München şi Paris, Nagy István (1873-1937) a realizat o operă ce se sustrage prin originalitate curentelor artistice ale epocii în care a trăit. Marcat de realitatea nemiloasă a primei conflagraţii mondiale, Nagy István s-a distins prin predilacţia pentru palete sumbre şi un desen viguros, frust, ce dezvăluie însă un rafinament al tonurilor apropiate, subtil orchestrate de la intensităţi profunde la străluciri surprinzătoare.

Într-un articol publicat în anul 1926 Lucian Blaga situa artistul între „pictorii mari care au îndrăgit prăpăstiile lăuntrice ale vieţii” remarcând că acesta „iubeşte mai presus de orice sorţile omeneşti”. O altă subtilă observaţie privea expresivitatea substanţei picturale, a intensităţii gestului artistic, sentimentul suprinderii efectului ireversibil al destinului: „cei mai mulţi oameni prinşi în cărbune şi pastel de Nagy István sunt în acelaşi sens: materie descompusă de o fatalitate”.
Întâlnirea cu o parte din opera acestui artist de excepţie şi descoperirea felului în care intervenţiei „destinului” se reflectă în operele expuse este şi sensul expoziţiei noastre care capătă o claritate în plus prin alăturarea textului complet despre Nagy István al lui Lucian Blaga. Dincolo de intuirea şi dezvăluirea filonului artistic propriu pictorului, textul filosofului şi poetului Lucian Blaga exprimă printre rânduri emoţionanta admiraţie pe care acesta a nutrit-o pentru omul-artist Nagy István.
Expoziţia îşi propune să pună în evidenţă caracterul dramatic al operei sale sub aspectul „materiei supuse fatalităţii destinului”, aşa cum sublinia Lucian Blaga, cu lucrări aflate în colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea. Lucrările vor fi expuse în compania textului integral dedicat lui Nagy István de Lucian Blaga.
Curatorul expoziţiei: Călin Stegerean cu colaborarea pictorului Kancsura István

Mai multe detalii: http://www.macluj.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1146
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 2961 zile, 13 Aug. 2011

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 710

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
israel 29 30 noiembre 2019 o vacanta de vis

Israel 29-30 Noiembre 2019 O vacanta de vis

Cluj, Cluj-Napoca. 26 Nov 2019 - 30 Nov 2019
dezbraca te vreau sa ti vorbesc

Dezbraca-te, vreau sa-ti vorbesc!

Cluj, Cluj-Napoca. 1 Oct 2019 - 1 Oct 2019
andries iese la pensie

Andries – Iese la pensie

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 5 Octombrie 2019
hooverphonic

Hooverphonic

Cluj, Cluj-Napoca. Miercuri 9 Octombrie 2019
  • Ai ceva de zis?

    .