poze noi expozitii la muzeul de arta cluj napoca
poze noi expozitii la muzeul de arta cluj napoca

Noi expoziţii la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 3 Octombrie 2013 12:00 - Duminică 3 Noiembrie 2013
Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

George Banu – Nopţile muzeului şi Silviu Purcărete – Nopţile oraşului

Expoziţiile sunt cuprinse în programul Festivalului „Întâlnirile internaţionale de la Cluj” organizate de Teatrul Naţional Cluj, care anul acesta sunt dedicate profesorului şi criticului de teatru George Banu.

George Banu – Nopţile muzeului, expoziţie cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Expoziţia face parte din programul „Parti-pris” în cadrul căruia personalităţi ale lumii culturale sunt invitate să propună expoziţii cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, componenta de cercetare, critică a programului fiind una esenţială.

A treia ediţie a programului îl are ca invitat pe reputatul critic de teatru George Banu care a realizat o selecţie de lucrări cu subiect nocturn sub titlul „Nopţile muzeului”. „Aceste ‹‹nopţi›› provin din rezervele muzeului, din acea parte obscură a sa, la care, rareori, puţini au acces. Oare ‹‹rezerva›› nu e echivalentul nopţii?” scrie George Banu în catalogul expoziţiei.

Vor fi expuse lucrări de pictură şi grafică, unele pentru prima dată, avându-i autori pe Corneliu Baba, Pericle Capidan, Aurel Ciupe, Marcel Chirnoagă, Alexandru Cristea, Ion Dumitriu, Dan Erceanu, Octav Grigorescu, Feszt László, Gheorghe Leolea, Puia-Hortensia Masichievici, Giovanni Paolo Panini, Ioan Augustin Pop, Ion State, Nicolae Tonitza. În expoziţie se va proiecta o selecţie din serialul „Noaptea”, un film în şase episoade realizat pentru TVR de George Banu şi Dominic Dembinski.

George Banu (n. 1943) este profesor de clasă excepţională la Sorbonne Nouvelle-Paris 3, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Între anii 1990-2001 a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor iar între anii 1994-2001 a fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Este preşedinte al Prix de l'Europe pour le Théâtre şi secretar general al Union des Théâtres de l'Europe. În anii 1981, 1983, 1989 a fost distins în Franţa cu premiul pentru cea mai bună carte de teatru. Este Chevalier des Arts et des Lettres şi Commandeur de l'Ordre National du Mérite, Comandor al Ordinului „Serviciu credincios”- România. A primit premiul de excelenţă al UNITER şi premiul Prometeu, alături de multe alte distincţii.

Expoziţia este realizată cu sprijinul Electrogrup, City Plaza Cluj şi Institutul Francez Cluj.

Silviu Purcărete – Nopţile oraşului, expoziţie de fotografie

Silviu Purcărete (n.1950) este o personalitate recunoscută a teatrului românesc şi internaţional fiind autorul unor spectacole de mare succes în România şi străinătate, distinse cu mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi a festivalurilor internaţionale de teatru de la Edinburgh, Montreal, Dublin etc. În anul 1995 a devenit directorul al Centrului Dramatic de la Limoges (Franţa).

Regizorul Silviu Purcărete debutează ca autor al unei expoziţii de fotografie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Fotografiile frapează prin plasticitatea imaginilor, rafinamentul compoziţiilor şi farmecul unor spaţii ce par laborioase scenografii care îşi aşteaptă actorii. Sunt, de fapt, instantanee nocturne surprinse în oraşe pe care le-a străbătut de-a lungul anilor. Noaptea însă, factor unificator, face ca cele 22 de imagini să pară înregistrate într-un unic oraş, seducător prin mister şi insolit.

Mai multe detalii: http://www.macluj.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 782
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 2546 zile, 30 Sep. 2013

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 718

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
david garrett

David Garrett

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 23 Octombrie 2020
baricada folk

Baricada Folk

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 1 Ianuarie 2021
vacanta israel septembrie 2020

Vacanta Israel septembrie 2020

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Sep 2020 - 22 Sep 2020
vacanta in japonia noiembrie 2020 sarbatoarea toamnei

Vacanta in Japonia noiembrie 2020 –Sarbatoarea toamnei

Cluj, Cluj-Napoca. 16 Nov 2020 - 16 Nov 2020
  • Ai ceva de zis?

    .