poze pove ti nespuse nieopowiedziane historie

Povești nespuse / Nieopowiedziane historie

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 28 Martie 2024 18:00 - Vineri 12 Aprilie 2024
Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Expoziție a artiștilor, cadre didactice ale Departamentului Pictură din cadrul Academiei de Artă din Wrocław

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduiește, în perioada 28 martie – 14 aprilie 2024, expoziţia cu titlul Povești nespuse / Nieopowiedziane historie, eveniment care marchează prezența, în premieră, pe simezele muzeului de artă clujean a artiștilor, cadre didactice în același timp, ale Departamentului Pictură din cadrul Academiei de Artă din Wrocław. Vernisajul va avea loc joi, 28 martie 2024, ora 18:00, în prezența câtorva dintre artiștii expozanți și a inițiatorului proiectului expozițional, dr. Gabriela Rostaş, instituția-gazdă fiind reprezentată de drd. Alexandra Sârbu, comisar al expoziției. Evenimentul este realizat în avanpremiera Sezonului Cultural Polonia-România 2024/2025 (prin care cele două țări își unesc forțele pentru a-și promova reciproc cultura, istoria și relația de prietenie) și este susținut de Institutul Polonez din România și de Consulatul Onorific al Poloniei la Cluj-Napoca.

Academia de Artă din Wrocław este o instituție de învățământ superior artistic cu o istorie de aproape 80 de ani. În prezent, aceasta este alcătuită din cinci facultăți, care predau 13 cursuri, printre care cel de design și artă în domeniul sticlei, precum și mediere a artei, programe unice în Polonia. Facultatea de Pictură dezvoltă competențe în pictură și desen, având un număr de 150 de studenți în 12 ateliere ale Departamentului de Pictură, 12 ateliere ale Departamentului de Desen și ale Departamentul de Pictură Arhitecturală și Multimedia.

Expoziția Povești nespuse / Nieopowiedziane historie a fost gândită de duo-ul curatorial format din rectorul școlii, profesorul Wojciech Pukocz, și de decanul Facultății de Pictură, profesoara Marta Borgosz. Expoziția se constituie într-o oglindă vie a preocupărilor artistice ale cadrelor didactice actuale ale Facultății de Pictură din cadrul ASP Wrocław, cărora li se adaugă și creația unor profesori emeriți, foști îndrumători ai generației actuale de artiști-profesori.

Poveștile, deși nerostite, au fost materializate în expoziție sub forma unei mari varietăți de forme, culori și aranjamente. Energiile diverse, multitudinea de relații și panorama largă a atitudinilor artistice se datorează diversității preocupărilor și experiențelor artiștilor participanți la această expoziție. Cei 46 de expozanți sunt reprezentanți ai unor generații diferite - de la decani la asistenți aflați la început de drum -, folosind tehnici și strategii diferite, operând cu mijloace de expresie diferite, pictori care se raportează la tradiția mediului, precum și experimentatori.

De la figurativ la abstract, lucrările lasă un spațiu nelimitat, la dispoziția imaginației privitorilor, sugerând doar ce, cine, unde și când? Vă invităm, așadar, să vă asumați rolul de narator - povești intrigante zac latente în lucrările prezentate în cadrul expoziției, potențialul lor părând să nu aibă limite.

Expoziția Povești nespuse / Nieopowiedziane historie de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30, 40098, Cluj-Napoca) se va deschide joi, 28 martie 2024, începând cu ora 18:00, şi va putea fi vizitată în fiecare zi, cu excepția zilelor de luni și marți, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.


Eveniment realizat cu sprijinul:

Consulatului Onorific al Poloniei la Cluj-Napoca, Wens Travel și Crama Oprișor

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 160
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 83 zile, 26 Mar. 2024

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 831

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert faun la cluj

Concert Faun la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Marţi 3 Decembrie 2024
concert vocal simfonic

Concert vocal-simfonic

Cluj, Cluj-Napoca. 21 Iun 2024 - 21 Iun 2024
  • Ai ceva de zis?

    .