poze concert simfonic dirijor henry hao an cheng

Concert simfonic – dirijor Henry Hao-An Cheng

Cluj , Cluj-Napoca. Vineri 9 Iunie 2023 19:00 - Vineri 9 Iunie 2023
Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5

Categorii: Muzica si Concerte

Concert simfonic

Vineri, 9 iunie 2023, ora 19, Abonament 28
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Henry Hao-An Cheng dirijor
Aida-Carmen Soanea violă

Béla Bartók
Concertul pentru violă, Sz. 120, BB 128
Serghei Rahmaninov
Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27

Programul de concerte al lunii iunie continuă vineri, cu o seară muzicală care o are ca solistă pe Aida-Carmen Soanea (violă), dirijor Henry Hao-An Cheng. Iubitorii muzicii clasice vor putea audia Béla Bartók - Concertul pentru violă, Sz. 120, BB 128 și Serghei Rahmaninov - Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27.
Concertul va avea loc vineri, 9 iunie 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.


Despre lucrări
Concertul pentru violă, Sz. 120, BB 128 a fost una dintre ultimele creații compuse de Béla Bartók. Lucrarea i-a fost comandată de William Primrose, un violist respectat în epocă, care știa că Bartók îi poate oferi o piesă provocatoare din punctul de vedere al interpretării. Bartók suferea deja de leucemie în fază terminală când a început să scrie piesa, la moartea sa rămânând doar o serie de schițe din planificatul concert. După moartea lui Bartók în 1945, prietenul său Tibor Serly a definitivat compoziția în 1949. Premiera concertului a avut loc în luna decembrie a aceluiași an, Primrose interpretând piesa în compania Orchestrei Simfonice Minneapolis, avându-l ca dirijor pe Antal Doráti.
Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27, este cea mai lungă lucrare de concert a lui Rahmaninov, cu o durată de peste o oră, dacă se respectă toate repetițiile, însă este apreciată pentru întregul ei perfect echilibrat. În afară de asta, șirul de melodii este continuu. Orchestrația și inventivitatea melodică a lui Rahmaninov sunt atât de pline de caracter, încât nu este dificil să o vedem ca pe o lucrare programatică (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Despre solistă
Aida-Carmen Soanea, violistă eclectică și carismatică, s-a născut la Iași și provine dintr-o familie de muzicieni de operă. În 2005 a câștigat Premiul l la Valentino Bucchi Competition în Roma – și în 2000 locul ll la Bashmet Viola Competition la Moscova. Anterior, la 17 ani, a câștigat Premiul l cu distincție la competiția națională Jugend Musiziert în Germania și a fost admisă la clasa Barbarei Westphal, la Lübeck Musikhochschule. De asemenea, este absolventă a Hanns Eisler Hochschule (Berlin) la clasa lui Kim Kashkashian și a Conservatorului Superior din Paris cu Gérard Caussé.
Ca solistă, Aida-Carmen Soanea a participat la festivaluri muzicale precum Internaționale Osterfestspiele Luzern, Rheingau Musikfestival, Musikfestspiele Sanssouci, Musikfestival Mecklenburg Vorpommern și a făcut parte din diverse ansambluri, inclusiv Gustav Mahler Youth Orchestra, English Youth Orchestra, European Chamber Orchestra și Berliner Symphoniker. Ea a împărțit scena împreună cu violistul Tabea Zimmermann la Cité de la Musique în Paris, cu violonistul Renaud Capuçon la Lucerne Spring Festival, cu violonista Tanja Becker-Bender la debutul său în marea sală a Berlin Philharmonie și cu violonista Tasmin Little, interpretând Mozart’s Sinfonia Concertante în întreaga Anglie.
O pasionată a muzicii de cameră, Aida-Carmen Soanea cântă în mod frecvent cu pianiștii José Gallardo și Andrej Jussow, cu Natalia Gutman și Kolja Blacher precum și cu Reiner Kussmaul, cu care a participat de câteva ori la Berliner Festwochen. Tânăra interpretă a fost, de asemenea, invitată la multe festivaluri europene, unde a colaborat cu muzicieni precum Alissa Margulis, Alfredo Perl, Alexander Melnikov, Jean-Quilhem Queyras, Adrian Brendel etc.
Între 2007 și 2015 Aida-Carmen Soanea a fost membru fondator al delian::quartett. În această formulă ea a concertat în cadrul a numeroase festivaluri de gen, cu un mare succes materializat și într-o discografie remarcabilă sub emblema Oehms Classics. Pentru Aida-Carmen Soanea, relația cu muzica contemporană este esențială, ea fiind o prezență importantă a Ensemble Modern of Frankfurt. Ea obișnuiește să lucreze frecvent cu mulți compozitori contemporani, aceștia dedicându-i numeroase lucrări.
După mai mulți ani de căutări, ea a înregistrat primul său CD solo sub emblema Challenge Records cu lucrări ale lui Norbert von Hannenheim’s (1898-1945), fost elev al lui Arnold Schönberg. De asemenea, în 2016 ea a interpretat Harold în Italia de Berlioz, a început colaborarea cu pianistul Antonio Piricone și a pus bazele Vesna Ensemble împreună cu violonista Nathalia Prishepenko și violoncelistul Romain Garioud.

Despre dirijor
Câştigător al Premiului I la prima ediţie a Concursului de Dirijat al Uniunii Europene (2018), dirijorul americano-taiwanez Henry Cheng a fost numit, în 2017, dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Klangkraft din Duisburg (Germania). Şi-a făcut debutul cu această orchestră la Duisburger Akzente Festival, sub tema Nie wieder Krieg, într-un concert intitulat The World Dies Screaming, menit să conştientizeze oamenii cu privire la schimbările climatice.
De asemenea, Henry Cheng a deținut poziția de Visting Artist al Universităţii Cornell din Statele Unite, debutând la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică MAV din Budapesta, Orchestra Filarmonicii din Nisa, Cameristi della Scala, Orchestra Teatrului de Operetă din Budapesta, Orchestra de Cameră „Witold Lutosławski” din Łomża (Polonia), Filarmonica „Kodály”, Pori Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Pazardzhik (Bulgaria), Orchestra Simfonică din Ningbo şi Opera Naţională Moravo-Sileziană.
A dirijat, în premieră mondială, peste patruzeci de lucrări pentru care a colaborat cu artişti vizuali, coregrafi, dansatori şi cântăreţi. Din domeniul operei a dirijat producţii cu Candide, Liliacul, Dialogul Carmelitelor, Boema, Nunta lui Figaro, Don Giovanni şi Così fan tutte. Dirijorul se implică frecvent şi în diverse programe educative şi comunitare, cu Metropolitan Youth Symphony Orchestra, Bochumer Symphoniker şi Universitatea din Indiana. De asemenea, colaborează cu şcoli şi licee din Atlanta, oraşul său natal.
Henry a studiat pianul la Eastman School of Music din Rochester, New York, şi dirijatul la Universitatea de Stat din Georgia, la Universitatea din Indiana şi la Universitatea de Arte din Berlin, cu Michael Palmer, Arthur Fagen şi Steven Sloane. A participat apoi la cursurile de măiestrie susţinute de Bernard Haitink (cu Orchestra Festivalului de la Lucerna), Kurt Masur (Festivalul de Muzică „Aurora”), Tugan Sokhiev (cu Deutsches Symphonie-Orchester) şi Riccardo Muti (la Academia Italiană de Operă).

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat „Transilvania”

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 181
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 327 zile, 29 Mai. 2023

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .