poze filarmonica de stat transilvania ligeti i ravel

Filarmonica de Stat „Transilvania” - Ligeti și Ravel

Cluj , Cluj-Napoca. Vineri 12 Mai 2023 19:00 - Vineri 12 Mai 2023
Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5

Categorii: Muzica si Concerte

Concert simfonic – dirijor Gregory Vajda

Vineri, 12 mai 2023, ora 19, Abonament 24
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Gregory Vajda dirijor
Barnabás Kelemen vioară

György Ligeti
Concertul pentru vioară
Maurice Ravel
Valsuri nobile și sentimentale
Maurice Ravel
Bolero

Programul lunii mai continuă la Filarmonica de Stat „Transilvania”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, cu un nou concert simfonic pe scena Colegiului Academic sub bagheta dirijorului Gregory Vajda. În interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, precum și a violonistului Barnabás Kelemen, melomanii vor putea audia Concertul pentru vioară de György Ligeti, precum și compozițiile lui Maurice Ravel - Valsuri nobile și sentimentale și Bolero.

Despre lucrări
Compozitor al cărui centenar al nașterii se sărbătorește anul acesta prin diverse manifestări cultural-artistice, armoniile lui György Ligeti vor răsuna pe scena Colegiului Academic o dată cu interpretarea Concertului pentru vioară. Lucrarea a fost compusă și dedicată violonistului Saschko Gawriloff. Primele două versiuni au fost prezentate publicului în anul 1990, respectiv 1992, pentru ca cea de-a treia versiune, și ultima, să aibă premiera în 9 iunie 1993, când Gawriloff a interpretat concertul în compania Ensemble Inter Contemporain dirijată de Pierre Boulez. Constând din cinci mișcări, concertul reprezintă o sinteză de explorări avangardiste și convenții melodice și formale tradiționale. Frânturi provenind din muzica populară maghiară se alătură ritmului dansurilor bulgărești, cu trimiteri către muzica medievală și renascentistă, într-o scriitură pentru vioară solo care alternează ritmurile lente și tonurile dulci cu cele incisive și înflăcărate.
La începutul secolului XX personalitatea puternică a dirijorului și compozitorului Maurice Ravel s-a impus în lumea muzicală prin interpretări artistice și prin noutatea lucrărilor sale muzicale cu rafinate sonorități impresioniste și un pronunțat colorit folcloric. După modelul lui Schubert, Ravel a compus 8 valsuri nobile și sentimentale, transformate mai târziu în baletul Adelaida sau Limbajul Florilor. Ravel a fost interesat de vals încă de la începutul carierei sale de compozitor. În 1906, a început să lucreze la ceea ce avea să devină Valsul (a cărui versiune finală nu a fost publicată decât în 1919) . Între aceste două date, el a compus Valsuri nobile și sentimentale. Al șaptelea, considerat de autorul său ca fiind „cel mai caracteristic” dintre cele opt, prefigurează în mod clar apoteoza din Valsul.
Seara de vineri, 12 mai 2023, se va încheia cu Bolero, poate cea mai populară creație a lui Ravel, concepută pe un ritm, care persistă pană la sfârșitul lucrării, o experiență cu totul originală sub aspect melodic și ritmic. Inițial, instrumentele soliste intonează tema, care este mai apoi preluată de grupuri de instrumente, combinate altfel de fiecare dată. Rezultatul este persistența accentelor melodiei care la fiecare reluare își modifică efectul timbral și crește ca intensitate până la saltul armonic din final când, fără nici o pregătire, șocul creează efectul unei implozii (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Catalogat drept un „tânăr titan” de către Montreal Gazette după ce a dirijat Orchestra Simfonică din Montreal Castelul Prințului Barbă-Albastră de Bartók și Erwartung de Schönberg, Gregory Vajda a devenit rapid unul dintre cei mai căutați dirijori de pe scena internațională. În 2011 a fost numit cel de-al șaselea director muzical al Orchestrei Simfonice din Huntsville, pentru ca 11 ani mai târziu să își înceapă mandatul de dirijor principal al Orchestrei Simfonice Savaria din Ungaria. În calitate de compozitor și dirijor, a fost numit Artist in Residence 2021-2023 al ansamblului de muzică nouă Ars nova din Franța. În Ungaria, Gregory Vajda este directorul artistic al ansamblului de muzică nouă UMZE și directorul de programe al Fundației de muzică contemporană Peter Eötvös. A fost, de asemenea, director artistic al Festivalului și Concursului Internațional de Operă Armel între 2014 și 2019. În stagiunea 2022-2023, Gregory Vajda va debuta cu Staatskapelle Dresden (Germania), cu Chicago Philharmonic (SUA), Vancouver Symphony (Canada), o colaborare în premieră fiind și aceasta de la Filarmonica de Stat „Transilvania”.

Barnabás Kelemen s-a impus ca unul dintre cei mai importanți și mai versatili artiști ai generației sale. Artistul a cucerit cele mai renumite săli de concerte din lume cu interpretările sale dinamice și înflăcărate, originale, fiind un solist, membru în formații camerale și dirijor de excepție. De asemenea, a fost director artistic al unor festivaluri și profesor la instituții de prestigiu. În ultimii ani, a fost invitat din ce în ce mai des ca membru al juriului la cele mai importante concursuri internaționale de vioară și muzică de cameră. Datorită sensibilității sale stilistice excepționale și a măiestriei sale tehnice complexe, Barnabás Kelemen abordează cu încredere întregul repertoriu muzical pentru vioară. Astfel, repertoriul lui este extrem de variat, de la lucrări solistice, concerte, muzică de cameră până la cvartete de coarde, interpretând cu o autenticitate incredibilă lucrări din barocul timpuriu, trecând prin muzica clasică și romantică, până la muzica contemporană, cu interpretări în primă audiție ale unor lucrări de Kurtág, Ligeti, Schnittke, Gubaidulina, Steve Reich sau Ryan Wigglesworth.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Filarmonica de Stat „Transilvania”

Mai multe detalii: https://filarmonicatransilvania.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 127
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 352 zile, 11 Mai. 2023

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
jazz in the park 2024

Jazz in the Park 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 30 Aug 2024 - 1 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .