poze waves with no ends presents iamx live at form space

Waves With No Ends presents IAMX live at /FORM SPACE

Cluj , Cluj-Napoca. Miercuri 13 Februarie 2019 21:00
FORM SPACE, Aleea Stadionului, numărul 2

Categorii: Muzica si Concerte

Metamorfoza este nucleul muzicii şi filozofiei lui Chris Corner. Din momentul în care părăseşte grupul de trip-hop Sneaker Pimps cu care a avut un succes incredibil în anii 1990, procesul lui Corner de a deveni IAMX începând cu anul 2004, devine teatral, transcendent și comunal.

Androgin și visceral, IAMX a transformat copilul proletar dintr-un oraş de provincie în starul pop internațional în anii 1990, şi în cele din urmă în creatorul de arta brută care perturbă identitatea de gen și genul artistic în anii 2000. Combinând experimentul electronic cu energia punk și lirismul confesional, sunetul goth şi industrial al lui Corner, moda, performance-ul, arta video şi persona lui, sunt iconoclaste și șocant de intime.

Cu prima lui trupă F.R.I.S.K. (formată cu Liam Howe, prietenul pe atunci al surorii lui Corner)a lansat două EP-uri produse în propriul lui dormitor – “Soul of Indiscretion”, “World as a” – care aveau să ofere o matrice sonică avant la lettre pentru trip-hop în general.
În 1995, Corner și Lowe au format Sneaker Pimps în Hartlepool, Anglia, cu sprijinul lui Kelli Dayton (voce), Joe Wilson (bas) și Dave Westlake (tobe). Grup care va lua prin surprindere atât comunitatea rave cât şi topurile pop, cu albumul lor de debut din 1996, “Becoming X” pe care apar clasicele “Underground” și “Spin Spin Sugar”. Materialul discografic vândut în peste un milion de exemplare atrage atenția celor de la Virgin Records care îi şi semnează.

În 1998, schimbarea direcţiei creatoare a grupului îl aduce pe Corner la voce şi astfel se naşte albumul “Splinter” lansat de Clean Up records în 1999. “Splinter” angrenează un mic ‘cult’ fandom care va creşte odată cu apariţia celui de-al treilea album, “Bloodsport (Tommy Boy)”. Curând însă, Chris îşi va da seama că Sneaker Pimps nu mai este vehiculul potrivit pentru direcţia în care se va îndrepta muzica lui, conștientizare din care se naşte IAMX.
O mare parte din materialul ce urma să se regăsească pe cel de-al patrulea album Sneaker Pimps va fi înregistrat pe albumul de debut IAMX din 2004, “Kiss + Swallow”. IAMX este în fond o referinţă la “Becoming X”.

Începând cu anul 2004, IAMX a concertat şi înregistrat asiduu, culminând cu mutarea la Berlin în 2005 unde se află în culmea renașterii sale electronice. IAMX a lansat albumul său secund, The Alternative în 2006, urmat în 2008 de “Live In Warsaw”. “Kingdom Of Welcome Addiction” si remixul acestuia intitulat sub formă de anagramă “Dogmatic Infidel Comedown OK” au urmat în 2009, respectiv 2010. Acest duo discografic punctează cronologic un moment întunecat în viaţa lui Corner. Însă se ştie prea bine cum o astfel de energie întunecată poate seduce şi da naştere unor creaţii avangardiste. Aşa au apărut albumele “Volatile Times” în 2011 și “The Unified Field” în următorul an.

În urma unui turneu mondial de success cu “The Unified Field”, Corner cade într-o stare acută de depresie şi insomnie. Tocmai aceste chinuri îl determină pe Chris să se mute la Los Angeles, schimbând astfel anodinul peisaj berlinez cu o Californie însorită. Schimbare ce se dovedeşte a fi o decizie bună și care se concretizează sub formă unora dintre cele mai bune creaţii ale lui IAMX, “Metanoia” în 2015 și mini-albumul “Everything Is Burning (Metanoia Addendum)” în 2016. După ce și-a turat la limită inima pe aceste două albume incredibile și în turnee mondiale rigide, IAMX lansează “Unfall” (Accident în limba germană). Un album pur instrumental creat special pentru ca IAMX să-şi limpezească paleta creatoare. Astfel că în 2017, Corner transcede starea de depresie şi se regăseşte în una euforică, cu mare fineţe captată pe cel mai nou album “Alive In New Light (AINL)”.

Această permutare a lui Chris Corner, devenit IAMX, care l-a purtat dintr-un dormitor în nord-estul Angliei tocmai în deșertul din California continuă şi până în ziua de azi.
Acest I AM din IAMX poate implica o stază, o metastază a ființei, pe când X denotă o variabilă matematică, o constantă necunoscută. Persona IAMX se află într-o continuă metamorfoză.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 547
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
lavi

Adaugat in urma cu 1884 zile, 31 Ian. 2019

Adaugat de v.tach

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3349

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .