poze baimarenii sunt invitati sa vizioneze patru filme documentare despre mestesuguri pe cale de disparitie

Baimarenii sunt invitati sa vizioneze patru filme documentare despre mestesuguri pe cale de disparitie

Maramures , Baia Mare. Duminică 20 Iunie 2010

Categorii: Spectacole si Filme

Muzeul de Etnografie in fiecare zi

Cele patru filme prezinta povestea unor mestesuguri aflate in pragul disparitiei si a mesterilor care inca mai realizeaza opinci, spete pentru razboiul de tesut sau dantele frivolite. Mesterul Vasile Brumar din Botiza este singurul care mai realizeaza spete pentru razboaiele de tesut, iar faptul ca nimeni nu mai vrea sa invete acest mestesug il intristeaza foarte mult, dupa cum a spus chiar acesta.

„Cu parere de rau ca amu mani poimani si io ma duc, ca vine citatia si ii de mars ca n-ai ce face. Nu ramane in urma me nime. Si-s banuit si de bugate ori mi se umple ochii de lacrimi... Piere, piere istoria Maramuresului si a Ardealului, sa invechesc tate si raman balta. Ii un lucru rusinos si-s foarte banuit ca nu am macar un urmas, cat de cat, sa-l ajut sa ieie meseria asta”, a spus cu ochii oproape inlacrimati mesterul Vasile Brumar.

Initiativa acestui proiect apartine Fundatiei Social – Culturala pentru Democratie in parteneriat cu Muzeul Judetean de Etnografie si are ca scop aducerea in prim plan a importantei mestesugurilor traditionale pentru patrimoniul cultural.

“Impreuna cu colegii de la muzeu ne-am gandit sa realizam niste filme documentare care sa prezinte modul de realizare a diverselor obiecte de arta taraneasca. Cu durere va spun, mergem pe sate si cateodata am impresia ca ne-am trezit in ceasul al doisprezecelea fara cateva minute, dar tare putine minute”, a declarat Georgeta Maria Iuga, managerul acestui proiect.

Cele patru filme care pot fi vizionate la Muzeul de Etnografie in fiecare zi, de marti pana duminica, intre orele 09:00 – 16:00, sunt “Cum se fac opincile” cu mesterul Petru Ilies din Poienile Izei, “Cum se fac spetele” cu mesterul Vasile Brumar din Botiza, “Cum se pune tiara (razboi de tesut)” cu mesterele Anuta Patraus si Anuta Tomsa din Poienile Izei si “Dantela frivolite” cu artista Floare Roman din Baia Mare.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 565
Cuvinte cheie: Baia Mare
pop rodica

Adaugat in urma cu 5155 zile, 16 Iun. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

  • Ai ceva de zis?

    .