poze expozitie arta populara

EXPOZITIE ARTA POPULARA

Maramures , Baia Mare. Joi 1 Iulie 2010

Categorii: Spectacole si Filme

pana in 1 iulie 2010.


Muzeografii baimareni si-au propus sa aduca "Oltenia de langa cer" mai aproape de Maramures. Astfel, la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare, au fost expuse icoane, cruci, obiecte din spatiul casnic, stergare din aceasta zona a Romaniei. Scopul organizatorilor expozitiei a fost acela de a demonstra ca intre cele doua tinuturi exista doar granite geografice, nu si culturale.

Farmecul artei oltenesti a fost adus in Maramures, prin intermediul expozitiei "Oltenia de langa cer", vernisata azi, 25 martie, la Muzeul de Etnografie si Arta Populara. Este pentru a doua oara cand se organizeaza o expozitie cu specific oltenesc in Baia Mare. Prin aceste exponate, organizatorii au dorit sa puna in evidenta asemanarile culturale dintre Maramures si Oltenia.

“Nu poti trage o linie si sa spui ca aici se opresc romanii. Asta ne-o demonstreaza tocmai aceste asemanari izbitoare intre cele doua zone pe care le desparte un lant de munti destul de inalt,” a marturisit Janeta Ciocan, etnograf al Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.

Asemanarea dintre cele doua zone a fost sesizata si de invitatii din zona Olteniei. Victor Albinel Firescu, sef de sectie la Muzeul Arhitecturii Curtisoara din Targu Jiu, si-a inceput discursul subliniind afinitatea sufleteasca pe care o are cu Maramuresul:

“ Din punct de vedere sufleteste, ma simt aici oltean intre dumneavoastra. Eu cred ca la fel de olteni sunteti si dumneavoastra", a spus muzeograful.

Ideea vernisajului a venit de la o calatorie personala a etnografului Janeta Ciocan intreprinsa in Oltenia, cand a rasfoit un album despre bisericile din Gorj, intitulat sugestiv “Oltenia de langa cer”.

“Am gandit-o inca de anul trecut impreuna cu colegul Firescu si ne-a venit ideea de la un foarte frumos album editat de Episcopia Gorjului numit «Oltenia de langa cer». Am incercat sa va aducem si dumneavoastra cateva picaturi dintr-un ocean de minuni care se gasesc acolo”, a declarat Janeta Ciocan, etnograf la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.

Pe langa faptul ca vizitatorii au putut admira obiectele unicat expuse – icoane, cruci, ceramica, stergare, scoarte, mobilier - cei prezenti au avut ocazia sa vizioneze si un film despre bisericile de lemn din Gorj.

Colaborarea dintre muzeografii de la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare si cei din Targu Jiu va continua si pe viitor, iar iubitorii de arta populara vor avea ocazia sa vada si pe viitor si alte expozitii de acest gen.“Este o colaborare care vrem sa dureze...”, a spus Gheorghe Robescu, directorul Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara, Baia Mare.

Expozitia va fi deschisa publicului pana in 1 iulie 2010.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 654
Cuvinte cheie: Baia Mare
pop rodica

Adaugat in urma cu 5035 zile, 16 Iun. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

  • Ai ceva de zis?

    .