poze expozitie de pictura
poze expozitie de pictura

Expoziţie de pictură

Prahova , Campina. Marţi 8 Septembrie 2009 10:25
Bulevardul Carol I nr.108, Campina

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

La Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" Câmpina sunt expuse tablouri ce provin din patrimoniul iniţial al casei memoriale a artistului sau sunt împrumutate din colecţiile Muzeului de Artă din Ploieşti, ca şi din acelea ale Muzeului Naţional de Artă al României.

Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, jud. Dâmboviţa, m. 21 iulie 1907, Câmpina, Prahova) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian, devenit un simbol pentru tinerele generaţii de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile profund definitorii ale spiritualităţii româneşti.
În portrete, în compoziţii inspirate de experienţa participării la Războiul de Independenţă ("Atacul de la Smârdan", "Roşior călare"), în seria de "Care cu boi", în peisajele realizate în ţară sau în timpul călătoriilor în străinătate ("La Posada", "Bordei în pădure", "Potecă cu flori", "Pescăriţa din Granville", "Răspântie de oraş la Vitré")se impun aspecte ale unui stil şi ale unei viziuni cu totul originale.
În atelier, pe şevalet, se află ultima sa lucrare, neterminată, "Întoarcerea de la bâlci".
Personalitate eminentă a plasticii româneşti, relevând un talent extraordinar însoţit de o mare receptivitate şi inepuizabile resurse creatoare, Nicolae Grigorescu a determinat o schimbare fundamentală în evoluţia picturii şi a gustului artistic în România, rămânând primul pictor român de circulaţie europeană.

telefon 0244 335 598

Orar:
Luni -
Marti 9-17
Miercuri 9-17
Joi 9-17
Vineri 9-17
Sambata 9-17
Duminica 9-17

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1131
Cuvinte cheie: Campina
andrei georgiana

Adaugat in urma cu 5384 zile, 01 Iul. 2009

Adaugat de georgi891

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 31

  • Ai ceva de zis?

    .