Aparitie editoriala: Viorel Muresan – „Buchetul de platina”
Salaj , Zalau.
Luni 26 Iulie 2010 10:00
Categorii: Expozitii si Lansari de carte
„Caiete Silvane”, revista de cultura a Salajului.
Poetul Viorel Muresan revine pe cea mai inalta scena a poeziei romanesti cu „Buchetul de platina”, volum aparut de curand la Editura „Eikon” din Cluj Napoca. Aparitie editoriala de exceptie, noua carte a poetului stabilit in „centrul lumii” de la Surduc, judetul Salaj, beneficiaza de desenele inspirate ale lui Marcel Lupse, cunoscutul artist plastic transilvanean. „Buchetul de platina”, carte compusa din trei grupaje – „Numeste muzica ochilor”, „Cartea arsa” si „33 de armonii mici” (poeme haiku) –, ne dezvaluie, parca, un Viorel Muresan mai melancolic decat in precedentele opuri lirice, moartea, iubirea, singuratatea, batranetea devenind astfel prilej cand de metafora apasata ori lina, cand de incursiuni ludice ori intertextuale, toate insa aranjate in deja cunoscutele sale „sertare metafizice”.
Cu siguranta, Viorel Muresan este unul dintre putinii poeti romani contemporani care „sparg” metafora, care merg dincolo de ea, programat, asumat. Iata un exemplu despre „rasul metafizic” al poetului, in poemul „Vin si momente cand nu-ti mai poti stapani rasul”: „vantul era tinut in carlige de piatra/cand am inceput aceasta plimbare// tu si eu/aceeasi culoare ca anul trecut/printre patratele de la casa cu serpi// soarele si gandurile coboara o colina/din ochiul inchis// vin si momente cand/nu ne mai putem stapani rasul// moartea inainteaza spre noi ca un felinar afumat// o mana iesind dintr-o carte/sa scuture singura o batista/un timp”. Cartea „Buchetul de platina” urmeaza sa fie prezentata in aceasta toamna si la Zalau.
Poetul Viorel Muresan, stabilit la Surduc, este profesor de limba si literatura romana la Jibou de zeci de ani, actualmente la Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu”. S-a nascut la 1 aprilie 1953 in Vicea – Maramures. Absolvent, in 1979, al Facultatii de Filologie din Cluj Napoca, sectia romana – rusa. Intre anii 1975 – 1979 a frecventat cenaclul si revista Echinox devenind membru al redactiei si, implicit, al gruparii echinoxiste. A publicat aici pagini de poezie, eseu, traduceri. A colaborat, vreme de peste trei decenii, la importante reviste literare din tara. Este colaborator permanent si al revistei „Caiete Silvane”, revista de cultura a Salajului.
Carti publicate: poezie – „Scrisori din muzeul pendulelor” (Albatros, 1982); „Biblioteca de os” (Dacia, 1991); „Pietrele nimicului” (Dacia, 1995); „Ramele nordului” (Dacia, 1998); „Lumina absenta” (Paralela 45, 2000); „Ceremonia ruinelor” (Dacia, 2003); „Sambata lucrurilor” (Limes, 2006, antologie de autor); critica literara – „Leonid Dimov – monografie” (in colaborare cu Traian Stef), Aula, 2000.
www.magazinsalajean.ro
- Comentarii dupa (0)
- Poze & Video(0)
- Comentarii inainte (0)
- Participanti (0)
-
Ai ceva de zis?.Da-ti cu parerea