poze recital de pian silvia sbarciu

Recital de pian Silvia Sbarciu

Sibiu , Sibiu. Marţi 23 Noiembrie 2010 19:00
Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, str. Cetatii nr. 3-5

Categorii: Muzica si Concerte , Spectacole si Filme

Vor putea fi audiate creatii semnate de R. Schumann, C. Debussy si Prokofiev

Doctor Silvia Sbârciu, asistent universitar la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, este absolventă promoţia 2002 a instituţiei clujene de învăţământ superior muzical, Facultatea de Interpretare Artistică, secţia pian, clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop.
Silvia Sbârciu a urmat cursurile de studii aprofundate la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst-Mannheim, Germania, clasa prof. Paul Dan şi studiu adiţional de duo de lied la aceeaşi instituţie, clasa prof. Heike Allardt. A participat la cursuri de măiestrie cu profesori renumiţi printre care Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Karl Heinz Kämmerling de la Hochschule für Musik und Theater, Hanovra, Germania şi Mozarteum, Salzburg, Austria, Leon Fleisher în cadrul festivalului Schleswig Holstein Musik Festival, Hans Peter Stenzl de la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Stuttgart, Desiré N’ Kaoua, Konstantin Scherbakov în cadrul Weimarer Meisterkursen, precum şi cursuri de măiestrie pentru lied francez cu Marie Paule Hallard. În vara anului 2008 a participat la un curs de măiestrie cu Konstantin Scherbakov în cadrul Weimarer Meisterkurse, Musikhochschule Weimar, Germania, precum şi la un workshop cu Jaenaer Philarmonie, Weimar, Germania. Lunile august-septembrie 2009 au marcat participarea tinerei pianiste la Internationale Klavierakademie Murrhardt, cursuri de măiestrie cu Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb, Sviatoslav Pochekin.
A fost beneficiara unor burse de studii şi calătorii de documentare în Spania, Italia, Franţa, Elveţia, SUA – Metropolitan Opera House şi Juilliard School of Music (professional advice Margo Garrett).
Începând cu anul 1996 susţine recitaluri şi concerte în cadrul Academiei de Muzica “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Societatea Culturală “Rei Culturae Fautores”, dar şi în străinătate la Simmern-Germania, “Schleswig Holstein Musik Festival” la Plön, Schobüll, Lübeck, la Palais Prinz Karl-Heidelberg, la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim, Stuttgart, Konstanz, Köln. În cadrul “Toamnei Muzicale Clujene” este invitată la trei ediţii consecutive, începând cu anul 2003. În mai 2007 participă la festivalul de Lied “Ionel Perlea” împreună cu tenorul Tiberius Simu, cu care la momentul respectiv forma un duo. În vara anului 2009 a susţinut o serie de recitaluri în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt, Germania.
Repertoriul Silviei Sbârciu cuprinde pe lângă lucrări solistice şi de muzică de cameră din creaţia compozitorilor D. Scarlatti, J.S. Bach, W.A.Mozart, L.v. Beethoven, F.Schubert, R.Schumann, J. Brahms, F. Liszt, F. Chopin, C. Debussy, S. Prokofiev şi lieduri din creaţia lui R. Schumann, J. Brahms, G. Fauré, G. Mahler, H. Wolf, R. Wagner, Alban Berg, numeroase lucrări contemporane atât solistice cât şi de muzică de cameră din creaţia compozitorilor E. Terényi, S. Gubajdulina, P. Boulez, T.Takemitsu, K. Beffa, T. Feraru şi C. Ţăranu.
Despre Silvia Sbârciu, compozitorul E. Terényi declara într-un interviu acordat ziarului “Adevărul de Cluj”: “Silvia Sbârciu, cunoscută pianistă, este interpreta de excepţie a lucrărilor mele pianistice. Este chiar acel interpret ideal care aduce muzicalitate în fiecare sunet, acord, cluster. Modalitatea sa de interpretare a muzicii moderne este extrem de valoroasă. Măiestria tehnică, virtuozitatea, fantezia muzicală dezinvoltă, expresivitatea de mare profunzime, capacitatea de retrăire se manifestă cu sinceritate în arta sa pianistică”.
În urma recitalului de lied susţinut împreună cu Irina Săndulescu Bălan în 22 noiembrie 2006 la Opera Română din Cluj-Napoca, Michaela Bocu de la “Adevărul de Cluj” scria: “…alura capricioasă şi neaşteptată a muzicii, textura şi emoţia caleidoscopică pe care o reflectă aceasta, ca şi subiectivitatea ei pronunţată au exprimat prin voce şi pian două individualităţi puternice, capabile să creeze momente exuberante, poetice, măreţe, dar esenţialmente lirice […] Vocea şi pianul s-au completat reciproc, ritmurile lente şi cele năvalnice alcătuind un tot în care cutezanţa romantică şi-a găsit o transpunere adecvată în interpretarea sopranei şi a pianistei; Irina Săndulescu Bălan - Silvia Sbârciu, un duet cameral redutabil…”.
Talentul de excepţie al pianistei a fost captat în emisiuni de televiziune precum “Cap de afiş” şi “Substantive comune. Pianista”, realizator/producător Mihaiela Ilea pentru TVR, precum şi în cadrul emisiunii “Români fără frontiere” difuzat pe canalul de televiziune TVR 3 la începutul acestui an.


Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1099
Cuvinte cheie: Sibiu

Eveniment postat de organizator

gabriela

Adaugat in urma cu 4901 zile, 19 Nov. 2010

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Sibiu
artmania festival 2024

ARTmania Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
holzstock festival 2024

Holzstock Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 16 Aug 2024 - 18 Aug 2024
targul de paste sibiu 2024

Targul de Paste Sibiu 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Apr 2024 - 7 Mai 2024
targul de carte gaudeamus la sibiu 2024

Targul de carte Gaudeamus la Sibiu - 2024

Sibiu, Sibiu. 14 Aug 2024 - 18 Aug 2024
  • Ai ceva de zis?

    .