poze festivalul branzei si al tuicii din rasinari si sarbatoarea oierilor la tilisca

Festivalul Brânzei şi al Ţuicii din Răşinari şi Sărbătoarea Oierilor, la Tilişca

Sibiu , Tilisca. Duminică 15 August 2010 09:00

Categorii: Festivaluri

August, luna festivalurilor

Anchete Sibiu National International Mozaic Sport Politica Sanatate Economie Editia Tiparita Contact

August, luna festivalurilor

03 August 2010 12:59 | Sibiu
Bogdan Brylynski

Două dintre cele mai importante manifestări ale comunităţilor rurale din preajma Sibiului au loc în luna august, Festivalul Brânzei şi al Ţuicii din Răşinari şi Sărbătoarea Oierilor, la Tilişca Luna august va fi plină de evenimente pentru sibieni dar şi pentru turiştii care gustă festivalurile tradiţionale.

Aproape fiecare sfârşit de săptămână este ocupat de câte un eveniment, ba chiar în mai multe weekenduri evenimentele se suprapun, ceea ce face tot mai greu de ales locul pentru petrecut timpul liber.

În 15 august, Tilişca intră în sărbătoarea. Sărbătoarea Oierilor a ajuns deja la cea de-a VI-a ediţie şi se desfăşoară în fiecare an în ziua de Sfânta Mărie Mare. Înaintea Sărbătorii Oierilor, ciobanii tilişcani sărbătoresc în prima zi a lunii august Ziua Ursului, o zi în care toţi sătenii ţin post pentru ca ursul să stea departe de oi. Cu grija jivinelor îndepărtată, tilişcanii pregătesc mese câmpeneşti stropite cu vin şi ţuică şi mult cântec şi joc. Alături de oierii din satele Mărginimii, participă oieri emigraţi în Oltenia şi Muntenia, din satele Vaideeni, Baia de Fier sau Polovragi. În acelaşi weekend, tineretul vine la Sibiu pentru Festivalul Artmania, două zile de muzică rock de cea mai bună calitate, în Piaţa Mare din Sibiu. Iar pentru cei care n-au stomac nici pentru muzică rock dată la maxim nici pentru bulzul fiert în smântână şi înecat în brânză, Muzeul Astra pregăteşte în acelaşi weekend un târg de slow-food. Sibienii vor putea gusta şi cumpăra păstrăvi afumaţi, brânzeturi de cea mai bună calitate, pâine de casă, siropuri, gemuri, zacuscă, miere şi polen dar şi specialităţi din carne. Comercianţii sunt veniţi din tot Ardealul. Sibiul va fi cu adevărat asaltat de turişti în ultimele zile din august, când în municipiu se va desfăşura Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” iar la Răşinari va avea loc „Festivalul brânzei şi al ţuicii”. Ediţia a şaptea a festivalului din Mărginime atrage un număr şi mai mare de producători din satele de păstori decât ediţia anterioară. Ciobanii vin cu reţete ştiute doar în Mărginime, cu telemea, ţuică şi afinată de casă, tocană de oaie la ceaun şi faimosul „bulz al festivalului”. Ca în fiecare an, pe scena festivalului vor fi prezenţi interpreţi cunoscuţi ai folclorului românesc şi formaţii locale.

www.turnulsfatului.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1651
Cuvinte cheie: rock , Evenimente Tilisca
pop rodica

Adaugat in urma cu 5033 zile, 03 Aug. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

  • Ai ceva de zis?

    .