poze cantecul cetinii

Cantecul Cetinii

Suceava , Vatra Dornei. Duminică 30 August 2009 19:00
platoul comunei Dorna Arini

Categorii: Festivaluri

Pornit initial din Iulie ‘96 sub denumirea de " Cantecul Cetinii" acest festival s-a mutat de undeva din cumpana de ape a Obciorii - pe platoul comunei Dorna Arini. Are loc in fiecare an in ultima duminica din August si aduna laolalta toata suflarea satului, artisti, televiziuni, turisti si invitati.

In desfasurarea acestui festival va exista intotdeauna o nota spirituala de libertate, manifestata indeosebi prin cant si joc, lucru perfect explicabil prin prisma faptelor istorice care s-au petrecut candva in aceste locuri...

Astfel demult, desi Arinarii au avut statutul de razesi liberi in vremea lui Stefan, in 1821 (dupa Eterie) domnitorul Alexandru Ipsilanti numeste in administrarea locurilor pe boierii Bals. Asa cum se intampla frecvent si in zilele noastre, boierii respectivi si-au insusit direct tinuturile - drept proprietate, incepand a face iute legi si pune biruri. Din pacate acest lucru nu a tinut, fostii razesi mergand gramada la domnitor spre a rezolva inapoi problema. Desi nimeni nu credea, s-a ales o varianta aproape imposibila, boierii Bals cerand o rascumparare imensa ptr acele vremuri (cu gandul de a-i linisti pe contestatari). Porniti, razesii locului nu s-au lasat si au aranjat direct cu domnitorul Sturza luand un imprumut de 12 mii de galbeni, suma cu care au putut rascumpara 'napoi terenurile redevenind astfel, din nou liberi. Povara datoriei insa a fost infioratoare, dar pana la final acesta a fost restituita (cu multe sacrificii) inapoi domnitorului - pana la ultimul galben.

Pentru a se putea intelege mai bine povestea, amintim ca idée ca un gospodar cu doua perechi de boi, tragea in toata iarna lemne pe firul inghetat al apelor taman din varful muntilor, le pacheta si trimitea apoi sub forma de plute pe Bistrita, pana la Galati. Acolo negustorii turci le cumparau si le trimiteau apoi mai departe cu corabiile. Nu stim care a fost subdiviziunea galbenului, dar la toata aceasta afacere, gospodarul din Arini castiga pe tot sezonul suma deă1 galben.

Daca aveti ocazia sa participati la acest festival (si va sfatuim ca sa o faceti) pe langa cantul si jocul de acolo (la 3 km de Vatra Dornei) veti putea auzi nenumarate povesti si intamplari traite in zona de catre Sadoveanu, Goga or Vlahuta, veti putea chiar discuta pe viu cu batranii care au plutarit pe Bistrita si va pot istorisi ce a insemnat ptr ei aceasta ocupatie pana in 54, cand a fost sistata aceasta forma de transport.

Venind aici puteti afla si despre numele de Rusca - unul din satele comunei de unde pleaca drumul catre Giumalau. Astfel, se pare ca atras de povestirile din zona, unul dintre fii lui Alecu Ruso a venit aici (desi drumul era cat sa mergi cu calul de capastru) sa vada frumusetea locului. Cautand un loc de innoptat a fost sfatuit de localnici sa mearga la Paraschiva, care Paraschiva l-ar fi gazduit numai daca barbatu-i era plecat. Apoi, omul impresionat de frumusetea femeii, s-a impiedicat (dupa cum era si firesc) si a inceput acolo o mare telenovela, gurile rele numind-o de atunci pe Paraschiva - Rusca, dupa numele celebrului vizitator, denumire care a ramas si s-a transmis si azi, in timp. Si Paraschiveăar mai exista !

Nu vrem insa a va dezvalui prea multe date care sa va rapeasca din timp si nici din satisfactie, Dvs urmand a veni aici pentru a le afla personal !

Ca sa va incurajam venirea, va dezvaluim cateva din numele celebre (din vremurile noastre de asta data) care vin sa faca antren si specatacol la Arini. Astfel, sosesc aicea periodic: Aurel Moldoveanu, Ansamblul Busuiocul din Moldova, Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Alexandra Chira, Daniela Condurache, trupa Rustic, Semnal M, Fanfara de la Forasti si multi, multi altiiă

In contextul in care Festivalul Cetinii vi se pare atractiv, va adresam o calda invitatie de a veni, de a vedea si apoi de a pleca (daca nu va impiedicati si Dvs pe aici de vreo frumoasa a locului!)

Relatii despre acest eveniment puteti afla sunand la o721 729 029 sau o752 135 715

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 887
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 4672 zile, 02 Aug. 2009

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

  • Ai ceva de zis?

    .