poze comemorare 3 august 1919

Comemorare 3 august 1919

Timis , Timisoara. Luni 3 August 2009 13:00
Piaţa Petru Maior

Categorii: Alte Evenimente

Comemorare 3 august 1919

Batalionul 32 Infanterie (Scorpionii Galbeni) din Timişoara va reface traseul pe care au intrat trupele române în oraş în urmă cu 90 de ani.


În 3 august 1919, trupele române au intrat în Timişoara, pe actuala Calea Dorobanţilor, în fruntea acestora aflându-se colonelul Virgil Economu. Luni, 3 august, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Timişoarei, municipalitatea oraşului, alături de Garnizoana Militară Timişoara a pregătit un moment care să amintească de acel eveniment.
Astfel, încpând cu ora 13, Batalionului 32 Infanterie "Mircea" din Timişoara, cunoscut sub numele Scorpionii Galbeni, va recrea traseul armatei române din 3 august 1919. Scorpionii Galbeni se vor opri şi vor prezenta Garda de onoare la bustul Colonelului Virgil Economu, care va fi dezvelit cu această ocazie. Bustul se găseşte în Piaţa Petru Maior (pe str. Dorobanţilor), lângă Parcul Uzinei.
Armata română a intrat în Timişoara pe fosta Calea Recaşului, azi Calea Dorobanţilor, pe sub un arc de triumf. De acolo, trupele române au mers până în actuala Piaţa Unirii, unde s-a desfăşurat ceremonia oficială de primire. Au fost prezenţi atunci primul prefect român din Timişoara, dr. Aurel Cosma şi primarul oraşului, Iosif Gemml. Mai târziu a venit şi I. C. Brătianu, care era atunci premier. La intrarea în Piaţa Unirii a avut loc defilarea armatei, compusă din două batalioane de infanterie ale Regimentului 2 Româneşti, două companii de mitraliere şi baterii de artilerie.
Cei care vor reface acest traseu, Scorpionii Galbeni, au executat peste 1.200 de misiuni în teatrul de operaţii situat în zona de sud a Irakului, în provinciile Dhi Qar şi Al Muthanna, unde au parcurs peste 200.000 de km cu tehnica blindată din dotare. De asemenea, infanteriştii bănăţeni au finalizat peste 20 de proiecte de reconstrucţie, proiecte care au avut menirea de a îmbunătăţii condiţiile de viaţă ale localnicilor.
Toţi cei care doresc sunt aşteptaţi să se alăture militarilor români.

Mai multe detalii: http://www.primariatm.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 967
Cuvinte cheie: armata , romana , Evenimente Timisoara
gabriel lup

Adaugat in urma cu 4196 zile, 31 Iul. 2009

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
curs autodesk inventor pro

Curs Autodesk Inventor Pro

Timis, Timisoara. 21 Ian 2021 - 3 Feb 2021
curs adobe premiere pro

Curs Adobe Premiere Pro

Timis, Timisoara. 21 Ian 2021 - 3 Feb 2021
curs adobe after effects

Curs Adobe After Effects

Timis, Timisoara. 21 Ian 2021 - 3 Feb 2021
  • Ai ceva de zis?

    .