poze colectia kormendi csak la timisoara

Colectia Körmendi-Csák la Timisoara

Timis , Timisoara. Vineri 9 Septembrie 2011 10:00 - Luni 31 Octombrie 2011
Muzeul de Arta, Piaţa Unirii nr. 1

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

expoziţie de artă modernă maghiară

Colecţia de artă plastică întemeiată de avocata Anna Körmendi şi arhitectul Máté Csák, îngrijită de fiul lor, istoricul de artă Ferenc Csák – la început s-a preocupat şi de opere de artă din secolul XIX şi XX, apoi şi-a concentrat interesul din ce în ce asupra celei de a doua jumătăţi a secolului XX precum şi asupra lucrărilor de artă de la cumpăna veacurilor XX-XXI şi primul deceniu al noului mileniu.



Istoria de aproape trei decenii a Galeriei Körmendi, fac parte din fenomenele unice ale artei maghiare moderne constituită din elemente aparte, unice şi excepţionale totodată. Colecţia Colecţiei Körmendi-Csák înseamnă o colecţie particulară de excepţie, o galerie de artă conformă cu o organizare iscusită, devenită un veritabil forum expoziţional ce prezintă evenimente de mare ţinută, sintetizând a istoriei artei moderne maghiare. Primul album de artă editat în 1997, conţinea o selecţie a colecţiei, fusese tipărit în trei limbi şi oferea analiza competentă a operelor prezentate, După această dată, numeroşi colecţionari şi-au alcătuit prima colecţie serioasă pe baza indicaţiilor furnizate de soţii Körmendi-Csák.



Colecţia reprezintă indiferent de preferinţe stilistice, activitatea maeştrilor proeminenţi şi definitorii pentru arta maghiară a secolului XX — Jenő Barcsay, Béla Gruber, Tihamér Gyarmathy, Jenő Kerényi, Mihály Schéner, Gellért Orosz, Oszkár Papp, Lajos Sváby, József Baska, András Rá — evidenţiind curentele dominante ale artei contemporane maghiare şi confruntându-se şi cu lumea creaţiei “maeştrilor solitarii: Zoltán Szabó Angyalföldi, István Birkás, Gábor Dienes, László Fehér, Krisztián Frey, Magda Gádor, László Gyémánt, Zsuzsa Katona, Ignác Kokas, Sándor Nagy, Ildikó Várnag).



Selecţii ale colecţiei au fost prezentate publicului amator de artă în numeroase expoziţii temporare din ţară şi străinătate. Aş aminti printre altele expoziţia din 1992, de la Wiesbaden, de la Parlamentul Regional Hessen şi de la Bonn, în 1994 de la Hannovra, în Grossburgwedel, în 1997 de la Geneva, la sediul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale a ONU urmată în 1998 de expoziţia de la Viena, din sediul ONU, urmată în 2001 de expoziţia de la Tallin şi în 2005-2006 de o serie de expoziţii în galerii naţionale şi muzee din oraşele Eisenstadt, Košice, Pilsen, Mircurea Ciuc, Sfântul Gheorghe sau București.

Mai multe detalii: http://muzeuldeartatm.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 864
Cuvinte cheie: Timisoara
andrei

Adaugat in urma cu 4588 zile, 05 Sep. 2011

Adaugat de rossi2010

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3582

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .