Istoria papusii Barbie, prinsa intr-o expozitie de gala la un muzeu din Paris

Muzeul de Arte Decorative din Paris va gazdui pana la finalul lunii septembrie expozitia Barbie, cea mai celebra papusa din toate timpurile. In cadrul evenimentului sunt expuse 700 de papusi imbracate in divese tinute, care prezinta istoria de 57 de ani.

Papusa Barbie a fost lansata pe 9 martie 1959, la salonul de jucarii de la New York. A fost opera lui Ruth Handler, soția cofondatorului companiei Mattel si nimeni nu a anticipat succesul pe care urma sa-l aiba. A fost o idee revolutionara, deoarece pana atunci magazinele erau dominate atunci de papusi care infatisau copii dolofani. Succesul a fost imens si in 1997, a depasit pragul de un miliard de papusi vandute. Este cea mai cunoscuta papusa din lume, una care a starnit insa si multe controverse.

Seria de papusi Barbie si-a atras multe critici, fiind acuzata ca incurajeaza stereotipiile: femeie europeana, blonda si slaba. Ba chiar a fost criticata pentru ca incurajeaza anorexia, din cauza dimensiunilor sale. Barbie masoara 29 de centimetri si cercetatorii au demonstrat ca daca ar fi adevarata, atunci ar masura 1.75 metri, ar avea 49 de kilograme, conferinta taliei ar fi de 45 de centimetri ai ar avea tapla de 21 de centimetri. Picioarele ei n-ar putea sa-i sustina greutatea, motiv pentru care nu s-ar fi putut deplasa. Papusa Barbie a fost obiect de studiu chiar si pentru medicii psihiatrii.

Insa creatorii sai au reactionat si in 1980 au scos primul model cu pielea de culoare neagra, Black Barbie. S-a lucrat si la noi versiuni, cu 27 de nuante de piele, 22 de culori de ochi si 24 de feluri de aranjare a parului. De asemenea, au fost lansate si papusi Barbie plinute. Totul pentru a se adapta permanent epocii pe care o traverseaza.

Barbie este mai mult decat o simpla jucarie, este un personaj emblematic al culturii si societatii noastre. Pasiunea pentru Barbie s-a bazat pe universul creat foarte repede de Mattel pentru personajul sau, cu familie, prieteni, activitati, o alchimie savant gandita care le permite copiilor sa isi exerseze imaginatia in toate situatiile“, a declarat Anne Monier, comisar al expozitiei de la Muzeul de Arte Decorative din Paris, citata de Agerpres.

O Barbie idealizata, putin prea perfecta, a existat fara indoiala intr-o anumită perioada, insa ea apartine acum trecutului“, a declarat pentru AFP Robert Best, designer șef la Mattel.

Expozitia Barbie este deschisa pana pe 18 septembrie.

papusi

Comentează