Joaca altfel. Cum a reusit o organizatie din Mumbai sa schimbe perceptia asupra jucariilor

Sa ai jucarii este tot ceea ce iti doresti atunci cand esti mic. Fie ca este ziua ta, ca este Pastele sau ca este Craciunul, vrei jucarii. Nu sunt niciodata suficiente, sunt mereu putine. O organizatie din Mumbai a observat tendinta copiilor de a aduna tot mai multe jucarii, care insa nu ii ajuta sa si invete sau sa descopere legile fizicii, chimiei si matematicii. O sa spuneti ca sunt jucarii, sunt special concepute pentru ca cei mici sa se joace cu ele, dar lucrurile nu stau chiar asa.

Organizatia, pe numele ei Hands on Learning, a deschis un centru pentru copii. La inceput, le-a pus la dispozitie ce jucarii si-au dorit. Cateva saptamani mai tarziu, le-a propus acestora sa faca diferite experimente cu jucariile lor. Gravitatia, magnestismul, echilibru, energie – au fost toate descoperite de copii.

Experimentul a fost facut pe un esantion de 100 de copii cu varste intre 6 – 12 ani. Ce s-a descoperit? Ca atunci cand doar te joci cu jucarii, nu evoluezi. Nu inveti, iar teoria invatata la scoala este foarte dificil de inteles. Dar atunci cand te uiti cu alti ochi la jucarii, inveti si iei note mai mari la scoala, pentru ca ai avut cum sa afli niste lucruri.

Pooja Dwivedi, fondatorul organizatiei Hands on Learning, a fost cea care a venit cu ideea si vrea ca in viitor sa introduca joaca si in scoli: “Sa fie cursuri optionale. Copiii vin cu jucarii, afla lucruri, se joaca si invata foarte bine. Noi credem ca, daca vom reusi, vom pune presiune si pe producatorii de jucarii, care de cele mai multe ori nu se gandesc si la inteligenta copiilor, ci doar la distractia lor”, a declarat aceasta unui ziar local din Mumbai.
Urmatorul pas pentru Pooja Dwivedi si organizatia ei este sa largeasca grupul, pentru a observa ce efecte au anumite jucarii asupra celor de pana la 15 ani si daca joaca “noua” cu ele le poate imbunatati rezultatele de la liceu: “Poate multi vor vedea admiterea la facultate mai usoara, nu vor mai renunta atat de usor si vor avea teluri mai inalte in viata”, a completat aceasta.

In Mumbai, rata de scolarizare este de doar 20%. Folosindu-se de jucarii si de partea distractiva a ceea ce inseamna sa fii copil, organizatia Hands on Learning vrea sa le arate copiilor partea interesanta a ceea ce inseamna scoala si, implicit, educatia.

La Noriel, puteti gasi jucarii care mai de care mai interesante pentru copilul dumneavoastra, care sigur il vor invata o multime de lucruri noi si pe care poate experimenta in voie, daca doreste. Descopera ofertele pentru toate buzunarele la o multime de jucarii, interactive, educative, de imitatie sau de constructie. Oferta este larga, iar distractia si invatatul vor fi floare la ureche pentru el!

jucarii 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *