poze lansare de carte a unor tineri poeti oradeni

Lansare de carte a unor tineri poeţi orădeni

Bihor , Oradea. Vineri 25 Septembrie 2009 17:00

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Autorii sunt membri ai Clubului de poezie Sala 07

Vineri, 25 septembrie, în sala mare a Primăriei Oradea, la ora 17, se lanseaza volumul de poezie "Jamais vu sau la prima bere cu tata", având drept autori patru membri ai clubului de poezie Sala 07: Andrei Pintea, Dumitru Vlad, Adrian Mălăieş-Popescu şi Alexandru Drăgan.

De trei ani de zile, un grup de elevi şi studenţi orădeni se întâlnesc în fiecare sâmbătă să discute literatură şi, mai ales, să creeze. Când alţii de vârsta lor stau la televizor sau "pă net", aceşti câţiva tineri, cunoscuţi deja sub denumirea Clubul de poezie Sala 07, sunt cu pixul în mână, aşezaţi în cerc, scriind un vers, tăindu-l, apoi altul şi tot aşa până iese ceva. Căutând inspiraţia,deseori fac ieşiri în natură sau în locuri mai deosebite (cum ar fi dealul Ciuperca, podul liceului Gojdu sau altele) pentru a scrie despre ele. Premisa de la care au pornit este că orice în lumea asta poate fi privit printr-o poezie. Aşadar, de atunci şi în continuare se străduiesc să demonstreze această teorie.
Munca lor a dat roade de-a lungul timpului prin diverse premii la concursuri de poezie, apariţii în presă şi acceptul grupului de scriitori consacraţi ai oraşului în faţa cărora şi-au prezentat o parte din creaţii, impresionându-i.
Poetul Claudiu Komartin spune despre ei că "dovedesc o precocitate uimitoare - cu încredere şi emoţie". Însă cea mai mare reuşită a lor abia acum urmează să iasă la iveală.

Mai multe detalii: http://sala07.wordpress.com/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 3498
Cuvinte cheie: Carte , Lansare , de , poezie , primaria , Evenimente Oradea
alexandru seres

Adaugat in urma cu 4895 zile, 14 Sep. 2009

Adaugat de alexseres

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 179

Alte Evenimente din Oradea
curs tai chi chen taijiquan chen pentru incepatori

Curs tai chi Chen - taijiquan Chen pentru incepatori

Bihor, Oradea. 3 Feb 2023 - 17 Feb 2023
targul de carte gaudeamus 2023 la oradea

Targul de carte Gaudeamus 2023 la Oradea

Bihor, Oradea. 10 Mai 2023 - 14 Mai 2023
  • Cum a fost?
    alexandru seres
    alexseres   30 Sep. 2009, 6:33:39

    N-aş fi crezut că lansarea cărţii de debut a unor tineri poeţi orădeni poate să stârnească atâta interes. Sala mare a Primăriei s-a umplut de mulţimea dornică să-i vadă şi să-i audă pe cei patru muşchetari ai poeziei, care au debutat cu volumul colectiv "jamais vu sau la prima bere cu tata", apărut la Editura Brumar. "Oradea se întoarce la cultură", a remarcat profesorul Dorel Tifor, adăugând: "Avem din nou dovada că poezia nu are vârstă, că e eternă". Cei patru poeţi sunt elevi ai colegiilor Emanuil Gojdu (Adrian Mălăieş-Popescu şi Alexandru Drăgan) şi Miahi Eminescu (Andrei Pintea şi Dumitru Vlad) şi sunt printre fondatorii clubului de poezie Sala 07, numită astfel după una din încăperile de la parterul colegiului Gojdu, în care şi-au început activitatea. Cum e poezia lor? Existenţialistă, postmodernistă, romantică şi revoltată, spune profesorul Tifor; nu are o dimensiune a morţii, care " este ascunsă undeva într-un sertar, în timp ce ei se joacă de-a internauţii şi de-a dragostea", afirmă Marius Miheţ despre ei, în timp ce Mihai Vieru remarcă refuzarea livrescului şi eludarea clişeului. Toţi vorbitorii au remarcat de-altfel seriozitatea şi soliditatea demersului poetic al celor patru, care, în ciuda vârstei, se dovedesc deja maturi ca viziune şi abordare a materiei lirice. "Poezia se poate construi din orice", spune Mălăieş-Popescu, iar Drăgan îl completează edificator: "Depinde doar de cum priveşti realitatea şi dacă o priveşti destul de adânc".


    .