Proiect inedit in Bacau. Detinutele confectioneaza pijamale pentru copiii din centrele de plasament

Detinutele din Penitenciarul Bacau au fost invitate sa ia parte la un proiect umanitar, prin care pot confectiona imbracaminte pentru copii nevoiasi. Initiativa s-a nascut in urma unui parteneriat intre Serviciul Umanitar pentru Penitenciare si Penitenciarul Bacau.

Detinutele in regim inchis de la Penitenciarul Bacau au participat la un concurs organizat pentru calificarea in meseria confectioner-croitor imbracaminte la comanda. Dupa un curs teoretic, a urmat unul practic, in urma caruia au fost selectate 15 femei de varste diferite, care vor confectiona pijamale pentru copiii din centrele de plasament din Bacau. Ele au invatat sa croiasca, sa coasa si sa finiseze un produs in functie de cum este comandat. Apoi li s-a transmis ca vor confectiona imbracaminte pentru copiii din centrele de plasament.

Detinutele au fost entuziasmate cand au aflat ca vor confectiona pijamale pentru micutii aflati in centrele de plasament, mai ales ca multe dintre ele si-au lasat copiii singuri acasa: „M-am bucurat ca am fost selectata sa particip la acest curs si ca pot sa ajut sa le facem o bucurie acestor copii, cu astfel de daruri. Meseria de confectioner este foarte frumoasa si utila pentru noi femeile si ma bucur ca am avut sansa sa o invat. Ne-a ajutat si pentru ca a trecut timpul mai repede”, a declarat Elena pentru desteptarea.ro. Aceasta este din judetul Neamt si a lucrat ca jurist inainte sa ajunga in spatele gratiilor. Elena este una dintre cele 15 femei care vor lucra la imbracaminte pentru copii nevoiasi.

Toate detinutele care fac parte din acest proiect vor primi si o diploma de calificare in meseria de confectioner-croitor: ”Doamnele se descurca foarte bine, tinand cont de faptul ca pana acum unele dintre ele chiar nu au avut contact cu aceasta meserie. Tuturor le place, sunt incantate de curs si le deschide o poarta spre viitor”, a declarat Tania Goian, maistru instructor la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacau.

Potrivit publicatiei desteptarea.ro, proiectul se apropie de final si cele 170 de pijamale urmeaza sa fie distribuite in centrele de plasament din Bacau, in functie de nevoi. Dupa ce vor fi eliberate, detinutele care au confectionat imbracaminte pentru copii vor primi cate o masina de cusut, dar si o diploma pe care nu va scrie insa ca a fost eliberata in penitenciar.

imbracaminte pentru copii

Comentează